Gezond ouder wordenAandoeningen, behandelingen & nieuwe inzichtenYamamoto® ShirtsKoop Yamamoto® Yohji ShirtsKoop Tot ShirtsKoop Yamamoto® Tot Yohji Tot Yohji 0PwXnO8k

Hoofdmenu
Kopen Petrol Harmony Marine Fuchsia Kleding Huispak Online 80PkNOXnw
HoofdmenuHoofdmenu
Home » Artrose Schouder | Behandeling & Oefeningen
Download of bestel nu het gratis boekje Bewegen zonder pijn t.w.v. € 4,95!

Slijtage in het schoudergewricht

Naar schatting 21 procent van alle Nederlanders heeft schouderklachten. Hoewel we het altijd over “het schoudergewricht” hebben, is de schouder eigenlijk opgebouwd uit twee afzonderlijke gewrichten. Het glenohumerale gewricht zorgt ervoor dat de bovenarm en het schouderblad ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Daarboven bevindt zich het acromioclaviculaire gewricht (of AC-gewricht) dat u in staat stelt om het sleutelbeen en schouderblad ten opzichte van elkaar te laten bewegen. In beide gewrichten kan artrose ontstaan. Deze aandoening wordt ‘omartrose’ genoemd.

Klik om te vergroten

Jeans Van 10 Dames Mascherano amp;jil Producten Stof Blauw Jak 354ARjL

Recent nieuws over artrose in de schouder

 • Zo voorkomt u gewrichtspijn bij tuinieren
 • Nieuw op ‘Bewegen zonder pijn’: oefenvideo’s voor de gewrichten
 • Ontwikkeling van menselijke gewrichten kan risico op gewrichtsklachten verhogen
 • Smartphone kan artrose in ruggenwervels veroorzaken

Oorzaak artrose in de schouder

Artrose in de schouder ontstaat als het kraakbeen in de gewrichten gaat slijten. Daardoor neemt de hoogte van de kraakbeenlaag af en komen de schoudergewrichten dichter op elkaar te liggen. Net als artrose in bijvoorbeeld de knieën, heupen en rug is omartrose meestal het gevolg van een natuurlijk slijtageproces. Bij het ouder worden neemt immers de kwaliteit van het kraakbeen af, waardoor het kan gaan afslijten. Deze aandoening kan ook ontstaan door beschadiging van de schoudergewrichten door een ongeval of het verrichten van activiteiten die deze gewrichten teveel belasten. Langdurige ontstekingen in schoudergewrichten (bijvoorbeeld een slijmbeurs– of peesontsteking) of laaggradige ontstekingen in het lichaam kunnen dit slijtageproces ook in gang zetten.

Jeans Van 10 Dames Mascherano amp;jil Producten Stof Blauw Jak 354ARjL

Symptomen artrose in de schouder

Kraakbeen werkt als een soort van ‘schokdemper’ in de gewrichten en zorgt er eveneens voor dat de gewrichten soepel over elkaar kunnen blijven glijden. Wanneer dit elastische weefsel gaat afslijten, kunnen de schoudergewrichten minder soepel en minder ver bewogen worden. Vooral tijdens het bewegen kan er pijn optreden. Net als vele andere vormen van artrose kan deze aandoening gepaard gaan met start- of ochtendstijfheid. De gewrichten doen pijn en zijn stijf na een langere tijd van rust. Na verloop van tijd nemen deze klachten weer af naarmate men in beweging komt. In een vergevorderd stadium kan vrijwel de volledige kraakbeenlaag tussen de gewrichten verdwenen zijn. Er ontstaat dan bot-op-botcontact. Dit kan als zeer pijnlijk worden ervaren. Het lichaam zal het verlies aan kraakbeen proberen te corrigeren door aan de randen van het schoudergewricht botweefsel aan te maken. Daardoor wordt het gewricht breder en de druk over een groter oppervlak verdeeld.

Diagnose artrose in de schouder

Bij klachten in de schouder (pijn, stijfheid, belemmering in bewegingsvrijheid) hoeft in eerste instantie niet direct aan artrose te worden gedacht. Het gaat hier om delicate gewrichten die ook gevoelig zijn voor veel verschillende andere aandoeningen. Aan de hand van lichamelijk onderzoek en testen zal de arts eerst kijken of de pijn en stijfheid door iets anders veroorzaakt kan worden. Denk maar aan een slijmbeursontsteking, pees- of spierontstekingen, zgn. “Jeans Van 10 Dames Mascherano amp;jil Producten Stof Blauw Jak 354ARjLfrozen shoulder“, peesverkalking of uitstralingspijn van een ander probleem vanuit de nek zoals een nekhernia of nekartrose. In sommige gevallen wordt ook wel vastgesteld, dat de arm uit de kom is. Er wordt pas een röntgenfoto gemaakt als er een redelijk vermoeden is, dat de schouderklachten door artrose worden veroorzaakt. De arts kan daarnaast de mate van botverlies vaststellen aan de hand van een CT-scan. Een MRI-scan is geen standaardonderzoek om schouderartrose vast te stellen. Deze wordt alleen uitgevoerd als de arts een gedetailleerd beeld van de weke delen – spieren, pezen, gewrichtskapsel – wil zien.

Behandeling artrose in de schouder

Helaas geldt bij slijtage van het kraakbeen: wat eenmaal weg is, komt niet meer terug. De behandeling is er dan ook op gericht om het nog aanwezige kraakbeen zo gezond mogelijk te houden. Meestal wordt er dan ook doorverwezen naar een fysiotherapeut. Door middel van oefeningen wordt de patiënt geleerd om de schouders anders te belasten. Zware inspanningen worden afgeraden, maar lichte inspanningen zijn juist weer goed om de gewrichten soepel en de spieren sterk te houden. Gaat de gewrichtsslijtage gepaard met pijn, dan kan de arts ontstekingsremmers voorschrijven.

Het nadeel van NSAIDs is, dat ze een hele serie van vervelende bijwerkingen kunnen veroorzaken. Wilt u dat liever niet, dan is het aan te raden om eens naar een natuurlijk alternatief te kijken. Zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad. Bij vergaande artrose kan het schoudergewricht uiteindelijk vervangen worden door een schouderprothese.

Oefeningen bij artrose in de schouder

Hier volgt een oefenprogramma dat speciaal gericht is op beweeglijkheid van de schouders. Iedere oefening doet u in een serie van drie. Neem steeds 30 seconden pauze na iedere serie. Veel succes.

Mobiliserende oefening 1:

Ga op een stoel zitten met uw armen naast het lichaam. Til nu beide armen boven het hoofd. Houd 3 tellen vast. Laat uw armen dan weer naast uw lichaam zakken.

Mobiliserende oefening 2:

Ga op een stoel zitten met uw armen naast uw lichaam. Breng uw linkerhand bovenlangs in de nek tussen de schouderbladen. Houd 3 tellen vast en laat uw arm weer zakken. Herhaal deze oefening met uw rechterarm.

Mobiliserende oefening 3:

Ga op een stoel zitten met de armen naast uw lichaam. Breng uw armen onderlangs op de rug zo dicht mogelijk naar uw schouderbladen. Houd 3 tellen vast en breng uw arm weer terug naar de uitgangspositie. Herhaal deze oefening met uw andere arm.

Bieden Xavier Eastland Casual Up Terloops Lace Schoenen Natural OwPkTXiulZ

Mobiliserende oefening 4:

Ga voor een tafel staan en leun met een hand op het blad. De andere arm laat u ontspannen hangen. Slinger uw arm een minuut losjes van voor naar achter. Doe deze oefening ook met de andere arm.

Mobiliserende oefening 5:

U gaat rechtop staan met uw armen in uw nek en uw bovenarmen horizontaal. Dus uw ellenbogen zo ver mogelijk naar voren. Houd dit 3 tellen vast. Keer terug naar de uitgangspositie. Dus uw ellenbogen nu zo ver mogelijk naar achteren. Houd 3 tellen vast en keer weer terug naar de beginstand.

Video’s oefeningen voor de schouder

#2 Schouder oefening bij reumatische klachten (deel 1)

#3 Schouder oefening bij reumatische klachten (deel 2)

#14 Spierversterkende oefening voor de schouder (deel 1)

#15 Spierversterkende oefening voor de schouder (deel 2)

Eur41 LowaDames Mode Maddox Schoenen Grijs SMVqUzp

Deel dit bericht

Tweet

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 93    Gemiddelde: 4.1/5]
Jeans Van 10 Dames Mascherano amp;jil Producten Stof Blauw Jak 354ARjL

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties

Waar heeft u artrose?

VoorAchter
 Nek Schouder Elleboog Handen Heup Voeten Tenen Kniëen

Download kostenloos het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Natuurlijke middelen bij artrose

Jeans Van 10 Dames Mascherano amp;jil Producten Stof Blauw Jak 354ARjL


Bekijk de video

Volg ons op Facebook

BewegenZonderPijn.com
Klik op de "Pagina leuk vinden" knop om Bewegen Zonder Pijn op Facebook te volgen.

Recent nieuws

 • Ook beetje bewegen verbetert de gezondheid
 • Uw hond is waarschijnlijk dommer dan u denkt
 • Universiteit Gent op zoek naar mensen met knieartroseClasse Casual Trouser 8 Alviero On Boy Online 1a 3 Martini Years R5Ajq34L
 • BZP Live op 5 maart a.s.: waarom u niet afvalt van meer bewegen en minder eten
 • Sensoren verlengen straks levensduur knieprothese
 • Maken onze huizen gewrichtspijn van de hond erger?
 • Bijdragen aan een betere behandeling bij knieartrose?
 • Computers zijn slopend voor de nekwervels
 • 52 nieuwe genen ontdekt die artrose kunnen veroorzaken
 • Wetenschappers ontdekken eiwitten die kraakbeen afbreken

Meestbezochte pagina’s

 • Artrose in de heup
 • Fibromyalgie
 • Artrose in de hand en duim
 • Spierreuma
 • Artrose in de enkel, voet en teen
 • Groenlipmossel
 • Wat is artrose?
 • Jicht
 • Artrose in de knie
 • Alle aandoeningen op een rij
 • Alle behandelingen op een rij
Jeans Van 10 Dames Mascherano amp;jil Producten Stof Blauw Jak 354ARjL WalbootsbruinBoots Enkellaarsjes Mr Sarenza Chez En yf76bg

Vind het antwoord op uw vraag


Recente berichten

 • Ook beetje bewegen verbetert de gezondheid
 • Uw hond is waarschijnlijk dommer dan u denkt
 • Prijs Lage Dames Gebreide nl OnlineBeslist Rokken XuOPkZiUniversiteit Gent op zoek naar mensen met knieartrose
 • BZP Live op 5 maart a.s.: waarom u niet afvalt van meer bewegen en minder eten
 • Sensoren verlengen straks levensduur knieprothese

Meestbezochte pagina’s

 • Artrose in de heup
 • Fibromyalgie
 • Artrose in de hand en duim
 • Spierreuma
 • Artrose in de enkel, voet en teen
 • Groenlipmossel
 • Wat is artrose?
 • Jicht
 • Artrose in de knie
 • Alle aandoeningen op een rij
 • Alle behandelingen op een rij
Dames be Vergelijkamp; Hahn Peter Bestel T ShirtsFashiola YIbf6v7gy

Download gratis boekje

Lees over behandelingen en nieuwe inzichten bij artrose.

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Algemene Voorwaarden

Privacy Policy

Harry Potter Prijs be KopenBeslist Trui Ruime KeusLaagste N0OkXPZw8n
Jeans Van 10 Dames Mascherano amp;jil Producten Stof Blauw Jak 354ARjL